Times Obserwer

Times Obserwer

Times Obserwer 2021-06-23 19:27:36

Kwidzyn det en turistpärla i Polen. Inte den enda, dock mycket vacker. Den största turistattraktionen? Katedralen i Kwidzyn och kapitelslottet kopplade till katedralen. En ovanlig kombination som skildrar regionens historia. Blodig och smärtsam. Vacker, full av ära och motsägelser. Ond och ändå inspirerande. Sedan. Nu.

Tiderna som lämnade fantastiska monument i Polen

Eld och svärd. Titeln på den fängslande prosa av H. Sienkiewicz illustrerar perfekt början på den tyske ordenen i Warmia och Mazury. Ja jag vet. Denna titel, den förtjänade författaren, tilldelad andra slagsmål. Till andra svärd och till en annan eld. Det fanns många sådana perioder i olika delar av världen. Väl. För mig återspeglar detta uttalande perfekt vad som hände i dessa länder under orderns tider. Än sen då? Konvertera hedningarna. Och med orderens växande territorium ökade antalet defensiva anläggningar. Ofta små vakttorn men också fullfjädrade slott och ibland till och med periodens jättar. Malbork är kronen på försvarstanken (men också lösningar som gjorde livet enklare för människor vid den tiden, t.ex. avloppssystemet). Och Kwidzyn? Det är unikt.

Jag vet att under medeltiden (men också senare) byggdes heliga byggnader på ett sådant sätt att maximera en persons litethet (mot Gud genom en enorm kyrka eller katedral). Trots denna kunskap (det vill säga förberedelser) kände jag mig dock liten. Volymen på katedralen, dess omkrets, höjd, detaljer som förbättrar intrycket av storhet är fantastiska. Men det inre av katedralen i Kwidzyn är ännu mer imponerande.

Med känslan av att begränsa utrymmet horisontellt är avståndet till taket skrämmande. Och valvet är vackert. I hans asketism. Jag var i monumentala byggnader där man på valvet kunde beundra hundratals fresker som skildrade levande, färgglada och engagerande historier från helgons liv. Vi har det motsatta i Kwidzyn-katedralen. Enkelhet. Vit och tegel. Men fick det mig att spendera mindre tid på att stirra i taket? Nej.

Förresten, jag har något så här som jag ofta tar bilder på valv. Inte gångar, altare, utställningar, målningar, figurer. Jag tar bilder av valv och golv. Det är möjligt att jag är mer fascinerad av den tekniska tanken under den perioden, som är mer synlig i sådana detaljer.

Sammanfattar mina intryck från katedralen i Kwidzyn: vad jag än skrev, vilka ord jag inte skulle använda – de kommer inte att uppskatta vad du kan känna där. Du måste bara åka dit. Precis som du måste gå till katedralen Santa Maria del Fiore i Florens. Eftersom inga bilder och inga beskrivningar återspeglar detta intryck stående framför och gå in. Det finns en anledning till att jag minns detta ett vackert italienskt monument. Förklara ett ögonblick varför.

Slott i Kwidzyn

Det är så kopplat till Kwidzyn-katedralen att det vid första anblicken är svårt att separera dessa två objekt. De är som siamesiska tvillingar. Någon som åker till Kwidzyn med tanken att se slottet kommer att se det tillsammans med den enorma katedralen. Den som går för att se katedralen i Kwidzyn kommer också att se den tillsammans med den enorma befästningen. Vad ska jag göra? Du måste åka till Kwidzyn med tanken att vi har två förenade föremål. Då kommer vi att se båda, vi kommer att uppskatta båda på vårt eget sätt – vi kommer att smaka på båda.

För att göra det enklare kommer jag att föreslå hur man underlättar försöket att separera slottet från katedralen: du måste stå framför ”gdanisko”. Vad är detta? Det är ett kraftfullt sanitets- och försvarstorn. Den största i staten Teutonic och dessutom dess anslutning av en veranda med ett slott är den största i världen (eller så står det Wikipedia). Och om någon tvivlar på informationen, räcker det att stå framför arkaderna där verandan stöds. De är gigantiska.

Så “gdanisko” + slott och sedan slottet + katedralen.

Kwidzyns rika historia – två slott

Du kan läsa allt på Wikipedia (stad, slott, katedral) ändå kommer jag kort att nämna de viktigaste punkterna:

  • 1233 – grundandet av fästningen av den tyska ordenen (på platsen för det förstörda Pomesaniska fästet)
  • 1285 – höjd till den lokala kyrkans rang till en katedral (själva katedralen byggdes om och förstärktes i en senare period).
  • Ett gammalt slott byggt av den tyska ordningen och rivits. Materialen användes för att bygga ett nytt (kapitelhus) slott och andra byggnader
  • Slutet av 1200-talet – kapitelborgen (dvs. den vi kan se idag) – byggdes ursprungligen som en oberoende anläggning. Med tiden kopplades den till katedralen i Kwidzyn.
  • Biskopens slott (ja, det fanns två slott samtidigt!) – tyvärr helt förstört 1520
  • Ockupationen av Polen, av Sverige, av Ryssland – detta är bara ett fragment av den historiska oro som Kwidzyń deltog i. Denna stad har en mycket intressant historia.
  • Följande har överlevt fram till i dag: katedralen, slottet, fragment av stadsmurarna, fragment från gamla stan (hyreshus) och många andra byggnader (1800 – 1900).

Kwidzyn är en turistpärla i Polen

Varför tror jag det? Kommer du ihåg katedralen i Florens som jag nämnde? Jag tror bara att om hela komplexet (katedralen i Kwidzyn och huvudstadsborgen) flyttades och placerades på platsen för denna belägrade florentinska turistattraktion, skulle inget förändras. Florens skulle fortfarande vara populärt. Hundratusentals turister skulle fortfarande springa varje år för att beundra, sucka och ta bilder. Och det skulle också finnas köer till olika delar av monumentet. Till katedralen, till slottet, till “gdanisko”, till museet (webbplats Museum i Kwidzyn).

Så frågan är? Hur gör man Kwidzyn till en sådan polsk Florens? Fet fråga? Polen är inte en fattig släkting till västländerna när det gäller intressanta och fantastiska monument. Du behöver bara en plan som kombinerar våra fördelar och en plan för att eliminera våra nackdelar (dessa olyckliga pengar). Och slutligen – Wałbrzych. Jag älskar den här staden. Jag älskar myndigheterna i denna stad. För ändringar, för hastighet. För riktningen. Wałbrzych för 10 år sedan och Wałbrzych nu?

Kwidzyn imorgon?

Polen imorgon?

Martin Luther King – “Jag har en dröm”

Katedralen i Kwidzyn – karta

Errata: Tja, jag visste inte att jag kunde klassificeras baserat på ett fel, men:

Ledsen för att använda namnet Kwidzyń. För min större olycka har titeln redan korrigerats (och som vi vet går titeln och ett kort utdrag till världen som en twit, post på Fb, etc., etc.). Väl. har blivit. Varför hände det här?

(namn Kwidzyń) “Det används också ofta av nykomlingar från centrala Polen. Detta är en felaktig benämning som bör undvikas – tillägger Dr. Iwicki “(Kwidzyn eller Kwidzyń?)

Tankar om väderkvarnen – en förklaring

Blogg flyttade från en annan sida (ThiDoIn). Jag har inte styrkan eller tiden att fiska i foton och ställa in nya utan vattenstämpel. Ändå meddelar jag att både foton och videor, och ännu mer, ordet skrivet på det reseblogg de är alla mina.

Jag känner att jag har hittat den ultimata fristaden för denna del av mitt liv som jag skulle vilja beskriva. Tankar om väderkvarnen det är ett bra namn som speglar mitt liv. Lite kaos och inkonsekvens. Lyckligtvis kommer jag ibland i mitt liv att få tid att se något intressant turist attraktion och ibland (men mindre ofta än jag skulle vilja) beskriva det här reseblogg. Samtidigt kör jag sidan där jag placerar filmrecension (men också i Jag betygsätter serier). Jag inbjuder dig! (länk).

Source link

Important information

This news was originally published on this newspaper online. We recomend other articles. Full list of newspapers online can be find on this website (link)

Regards

the editorial team of the newspaper

Times Obserwer