Times Obserwer

Times Obserwer

Times Obserwer 2021-06-23 19:38:17

Sanctuary i Krzeszów. Jag hade turen att se denna fantastiska plats. Verkligen. Jag körde dit, jag förväntade mig inte så mycket många attraktioner är öppen för besökare. Sammantaget är detta ordattraktion otillräcklig. Det faktum att helgedomen i Krzeszów är sådan Częstochowa är en sak, men det finns också andra aspekter som kräver att varje besökare är mer ödmjuk.

Besöker Nedre Schlesien

Jag började bara titta runt i provinsen och jag är redan kär. Rikedom. Slott, palats, herrgårdar. Men också många rester av nazitiden (till exempel över och under marken Hitlers förlorade laboratorium i Kamienna Góra). De är också underbara landskap. Bara naturen. För att sammanfatta – området är genomsyrat av historia vävt in i ett extraordinärt landskap.

Som jag nämnde var min höjdpunkt för mindre och större resor det stora hotellet bredvid hotellet Slott i Struga. Jag hoppas att jag kommer att besöka Nedre Schlesien mer än en gång för att utforska dess attraktioner. För närvarande är jag väldigt missnöjd, desto mer har jag lyckats besöka norra Polen ganska noggrant.

Sanctuary i Krzeszów

Återgå till vad jag såg i Krzeszów i början kommer jag att säga att enligt min mening måste du boka en hel dag för denna plats. Personligen var jag bara några timmar och tyckte att det var för kort. För mycket information, bilder på för kort tid eftersom den här platsen verkligen erbjuder mycket.

Sanctuary i Krzeszów

Turistinformation om Sanctuary i Krzeszów

Basilica of the Välsignade jungfru Maria antagande i Krzeszów – det tidigare cistercienserklostret byggt 1728-1735 (wiki). St. Józefa byggdes under åren 1690 – 1696. Abbotens pensionat uppfördes 1734.

Framför detta monumentkomplex hittar du flera ställen att bara äta. När det gäller parkeringsplatser finns det gott om dem och de finns överallt (stora betalda gårdar och mindre gratis). Kanske finns det dagar på året att även dessa rymliga parkeringsplatser är fulla, men jag kände mig ganska konstig att sätta min bil på en liten asfaltsjö.

Biljetter till ett obscent lågt pris jämfört med vad vi får.

Sanctuary i Krzeszów – Grundväg

Kostnad: en vuxen PLN 10

Tid: 1,5 timmar

Öppettider: 1 maj – 31 oktober från 9.0000 – 1800; 1 november – 30 april från 900 – 1500

Anställa en guide på polska: PLN 50

  • klosterkyrka (basilikan)
  • St. Joseph
  • Mausoleum för de Schlesiska Piasterna
  • Mary Magdalene Chapel

Sanctuary i Krzeszów – Den utökade rutten

Kostnad: en vuxen PLN 18

Tid: 3,5 timmar

Öppettider: varje lördag och söndag

Anställa en guide på polska: 100 PLN

  • grundläggande rutt
  • källaren i klosterkyrkan
  • vinden och basilikatornet
  • klostermuseum
  • sommarpaviljong på vattnet

Detaljerad information: www.opattice.eu

Hittills i dag vet jag inte om det bättre alternativet är att ta en guide eller inte. Det är intressant med en guide, men det finns helt enkelt fasta tidsramar. Att besöka Sanctuary i Krzeszów utan guide får du frihet, men på bekostnad av historien som guiden berättar (och om guiden är riktigt bra är förlusten enorm). I själva verket är det samma dilemma som i Malbork.

För dem som avgår från guiden kommer jag att föreslå att du kan använda ljudguider på grundvägen (på polska, engelska, tyska, ryska och tjeckiska). De fungerar bra. Och med dem reglerar du takten på sightseeing. 90 minuter? Boka mer. Att lugnt ta upp hela upplevelsen. Och jag pratar bara om grundvägen. Den utökade vägen tar så mycket tid av sig själv eftersom sommarpaviljongen på vattnet ligger långt från själva komplexet, så du måste reservera tid för en ganska lång promenad.

Information för pilgrimer: Kalwaria Krzeszowska – ett komplex med 16 kapell med 32 stationer i Krzeszów; hela korsvägen är över 5 km lång (wiki).

I slutet kommer jag att säga att du också kan äta där. Anständigt, grundläggande polsk mat till ett rimligt pris. Det faktum att det finns en souvenirbutik är uppenbart.

Innan jag börjar prata om vad som kan ses i Krzeszów vill jag säga att det är värt att bara besöka hela komplexet (även leta efter en plats att ta ett foto). Stort område omgivet av en ointressant mur med vackra kapell vävda in i den.

När vi går in i den kommer vi att se fyra stora byggnader: framför basilikan, till höger klostret. till vänster (diagonalt) Abbot’s Guest House och helt till vänster: Church of St. Joseph. Mellan Abbot’s House och kyrkan är matsalen jag nämnde.

Sanctuary i Krzeszów

Sanctuary i Krzeszów

Bakom basilikan finns en liten klosterkyrkogård, de Schlesiska Piasternas mausoleum och Maria Magdalenas kapell.

När jag kommer ihåg min vistelse på Sanctuary i Krzeszów, skiljer jag tre huvudpunkter (förmodligen kommer alla att komma ihåg denna plats annorlunda):

Barock pärla i Nedre Schlesien

Basilica (mindre) och kyrkan St Joseph. Båda byggnaderna är vackra inuti, men från utsidan är basilikan överväldigande med sin arkitektur. Det handlar inte om storleken (för det är naturligtvis den största byggnaden) utan om många arkitektoniska detaljer.

Sanctuary i KrzeszówSanctuary i Krzeszów

Det är värt att gå runt det. Inuti är de två föremålen olika. Det handlar om accenten. Betoningen som läggs i kyrkan på ett stort antal stora fresker och på ett större antal andra trädetaljer som finns i basilikan. Basilikan droppar av fresker och dekorerat trä. Det känns mycket rikare. Det är till och med överväldigande. I kyrkan (som, när du tittar noga, inte ger efter för innehållet alls) är det lättare att fokusera. Det var lättare att känna denna inre smak (för att uttrycka det enkelt, jag kände mindre kaos av mottagning).

Sanctuary i KrzeszówSanctuary i KrzeszówSanctuary i KrzeszówSanctuary i Krzeszów

Ändå glädje, glädje och beundran. Hela tiden.

Ljudguider ger ordning på turnén. Upplevelsen av intryck. Det är värt att dra nytta av dem.

Mausoleum för de Schlesiska Piasterna

Vacker, rymlig plats. Rikt dekorerad. Den innehåller rikt dekorerade kistor som innehåller resterna av Silesian Piasts: Bolek I Raw, Bernard Permanent, Bolek II Mały, Henry I och Henry II.

Utgångna linjer, familjer. Och från denna tanke och sådant – kungliga, polska, fördjupade familjer … Även släckta … Vad skulle vara …?

Memento mori

Kyrkogården, Maria Magdalenas kapell och … Som jag redan har nämnt, på baksidan av basilikan i Krzeszów finns en kyrkogård där benediktinska och benediktinska nunnor begravs. På sidan av monumentet finns källarrum som innehåller kistor där cistercienser är begravda. Allt detta toppas av kapellet Maria Magdalena (ingången är ungefär halvvägs längs sidan av basilikan). Det är en mörk plats som förstärker temat för den plats jag nämnde: memento mori.

Sanctuary i Krzeszów – sammanfattning

På varje plats hade jag olika känslor, olika tempo i sightseeing och olika tankar. Det är därför jag kommer ihåg min vistelse på Sanctuary i Krzeszów och det är så jag presenterar det.

Sammanfattningsvis: mängden känslor, mängden känslor, mängden tankar, i allmänhet gör rikedomen i denna plats erbjudande för mig en av de vackraste platserna i Polen. Du måste bara vara där. Åtminstone en gång.

Sanctuary i Krzeszów – karta

Tankar om väderkvarnen – en förklaring

Blogg flyttade från en annan sida (ThiDoIn). Jag har inte styrkan eller tiden att fiska i foton och ställa in nya utan vattenstämpel. Ändå meddelar jag att både foton och videor, och ännu mer, ordet skrivet på det reseblogg de är alla mina.

Jag känner att jag har hittat den ultimata fristaden för denna del av mitt liv som jag skulle vilja beskriva. Tankar om väderkvarnen det är ett bra namn som speglar mitt liv. Lite kaos och inkonsekvens. Lyckligtvis kommer jag ibland i mitt liv att få tid att se något intressant turist attraktion och ibland (men mindre ofta än jag skulle vilja) beskriva det här reseblogg. Samtidigt kör jag sidan där jag placerar filmrecension (men också i Jag betygsätter serier). Jag inbjuder dig! (länk).

Source link

Important information

This news was originally published on this newspaper online. We recomend other articles. Full list of newspapers online can be find on this website (link)

Regards

the editorial team of the newspaper

Times Obserwer